Инфо  

Галерии

ЗП Чаир

Рашид Идризи - активист за пример

19.12.2020

Кога станува збор за поистакнати активисти во ЗП Чаир, без двоумење раководните луѓе на Здружението го посочија пензионерот Рашид Идризи, член на Комисијата за спорт и член на Собранието. Годините се нанижале, а тој како да не ги чувствува. Неговата виталност ме поттикна  да поразговарам со него љубовта кон спортот од мали нозе, уште од школските денови, а посебно дисциплината скок од место, кога за време на одморите учениците се восхитувале на неговите успеси. Денес Идризи иако е во осмата деценија, е витален и активен и може да го сретнеме во Здружението или во неговиот дуќан. При средбата, од голема скромност срамежливо ги искажуваше своите активности, за работата и пензионерскиот живот. Додека раскажуваше ги разгледуваше сликите од  бројните активности и настани и се потсети за многубројни убави мигови. Покрај спортската активност, познат е и како еден од најдобрите ТВ механичари. На спортот и на занаетот им го посветил својот живот, вели Рашид. Роден  е во 1949 година, во село, Никиштани, Скопско. Во 1959 година се преселиле во Скопје каде ги завршува основното и средното образование. Во 1964 година започнува да го учи занаетот за ТВ механичар во „Радио Бран“, каде работел и татко му. Од 1973 година  потполно му се посветува на занаетот кој го научил и наследил од неговиот татко и отвора свој дуќан во населбата Чаир. Добриот мајстор од сите бил баран.   Во 2013 година се пензионирал и се вклучил во активностите на Здружението, а бизнисот  го продолжува неговиот син Дритон кој е ракометен тренер и неговиот внук Енес кој е ракометар во РК Работнички. И Дритон и Енес го наследиле занаетот, но и љубовта кон спортот, на голема радост на Рашид, кој и денес дел од времето поминува во дуќанот и им помага. Со радост и полно срце вели: 

-Тоа ни е фамилијарен бизнис, ама тука спаѓа и спортот. Пензионирањето уште повеќе ме доближи до спортот. Секогаш се натпреварувам со жар за секој освоен бод и сантиметар со цел да освојам повисоко место и за себе и за Здружението. Успесите не би ги постигнал без сестраната поддршка на раководството од Здружението. Во пензионерските денови таму го најдов мирот и спокојството, а со активното дружење и рекреирање  ја надополнувам сликата на убавиот пензионерски живот. Кога се сака, сe се може, посебно ако за тоа постојат услови какви што ги пружа нашето Здружение, вели неуморниот Рашид. Тој веќе шест години учествува  на спортските натпревари во дисциплината скок од место, на регионално и републичко ниво и има освоено шест високи места на регионално ниво и едно трето место на републичко во 2014 година.  Примерот на Рашид Идризи е доказ дека желбата за дружење и спортување на пензионерите не ги ограничуваат годините. Активностите на пензионерите носат здравје, а успесите задоволство и радост.

 

Васил Пачемски

Страници на здруженија
 
  copyright © SZPM | изработено од Medium 3