Инфо  

Известување

13.11.2021 Сојузот на здруженија на пензионерите на Македонија како граѓанска организација, легитимен и автентичен претставник на пензионерите, редовно го следи усогласувањето на пензиите преку кој механизам се одржува реалната вредност на пензиите.

Достоинствено одбележан големиот пензионерски јубилеј

30.10.2021 На 20-ти септември Денот на пензионерите, со Свечена седница на која присуствуваа претседателот на Владата на Република Северна Македонија Зоран Заев, министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска, директорката на ФПИОСМ Билјана Јовановска, членови на Собранието и на Извршниот одбор на Сојузот, претседатели на здруженијата на пензионерите и други, свечено и достоинствено беше одбележан големиот пензионерски јубилеј, 75 години од пензионерското организирање односно од Сојузот на здруженија на пензионери на Македонија, најмасовната мултиетничка организација во нашата земја, во која членуваат над 280 000 пензионери.

Парична помош на 90 пензионери

28.10.2021 Со одлука на надлежните органи на Здружението на инвалиди на трудот и корисници на инвалидска пензија Тетово, на 90 пензионери им се доделени парични средства. На 60 од нив, како што не информираше претседателот на ЗИТ КИП Тетово, Гидо Бојчевски, доделени се еднократни помошти по 2 000 денари, додека на останатите по 1000 денари.

Наградата „Наџи Нааман“ за Васил Тоциновски

27.10.2021 Меѓународната книжевна награда „Наџи Наaман“ е ново признание за македонскиот писател и научен работник Васил Тоциновски. Станува збор за признанија кои се доделуваат во повеќе категории и што имаат своја традиција и континуитет деветнаесет години

Признание за животно дело на писателката Нада Алексоска од Велес

21.10.2021 Писателката Нада Алексоска која е автор на многубројни дела поезија и проза е годинешен добитник на наградата „Коле Неделковски“, која се доделува за животно дело од Клубот на писатели „Коста Солев Рацин“ од Велес.

Поетско-музичка пензионерска средба по повод два јубилеја

14.10.2021 Пензионерите од девет градови, од исто толку пензионерски здруженија, на 3 септември 2021 година на посебен начин во Прилеп, во големата сала на Домот на културата „Марко Цепенков“ ги одбележаа двата значајни јубилеја: 75 години од пензионерското организирање во Македонија и 100-годишнината од раѓањето на големиот поет, писател, лингвист Блаже Конески.

25-ти јубилејни пензионерски спортски натпревари Велес 2021

28.9.2021 На 29.9.2021 година во организација на Сојузот на здруженија на пензионери на Македонија се одржуваат „25-тите јубилејни пензионерски спортски натпревари Велес 2021“

Обраќање на претседателката на СЗПМ Станка Трајкова на Денот на пензионерите

23.9.2021 Обраќање на претседателката на СЗПМ Станка Трајкова на 20 септември 2021 година, на Денот на пензионерите, на Свечената седница по повод 75 години од пензионерското организирање во нашата земја
Страници на здруженија

Галерии

 
  copyright © SZPM | изработено од Medium 3