Инфо  

Галерии

Известување

13.11.2021 Сојузот на здруженија на пензионерите на Македонија како граѓанска организација, легитимен и автентичен претставник на пензионерите, редовно го следи усогласувањето на пензиите преку кој механизам се одржува реалната вредност на пензиите.

Достоинствено одбележан големиот пензионерски јубилеј

30.10.2021 На 20-ти септември Денот на пензионерите, со Свечена седница на која присуствуваа претседателот на Владата на Република Северна Македонија Зоран Заев, министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска, директорката на ФПИОСМ Билјана Јовановска, членови на Собранието и на Извршниот одбор на Сојузот, претседатели на здруженијата на пензионерите и други, свечено и достоинствено беше одбележан големиот пензионерски јубилеј, 75 години од пензионерското организирање односно од Сојузот на здруженија на пензионери на Македонија, најмасовната мултиетничка организација во нашата земја, во која членуваат над 280 000 пензионери.

Парична помош на 90 пензионери

28.10.2021 Со одлука на надлежните органи на Здружението на инвалиди на трудот и корисници на инвалидска пензија Тетово, на 90 пензионери им се доделени парични средства. На 60 од нив, како што не информираше претседателот на ЗИТ КИП Тетово, Гидо Бојчевски, доделени се еднократни помошти по 2 000 денари, додека на останатите по 1000 денари.

Наградата „Наџи Нааман“ за Васил Тоциновски

27.10.2021 Меѓународната книжевна награда „Наџи Наaман“ е ново признание за македонскиот писател и научен работник Васил Тоциновски. Станува збор за признанија кои се доделуваат во повеќе категории и што имаат своја традиција и континуитет деветнаесет години

Признание за животно дело на писателката Нада Алексоска од Велес

21.10.2021 Писателката Нада Алексоска која е автор на многубројни дела поезија и проза е годинешен добитник на наградата „Коле Неделковски“, која се доделува за животно дело од Клубот на писатели „Коста Солев Рацин“ од Велес.

Поетско-музичка пензионерска средба по повод два јубилеја

14.10.2021 Пензионерите од девет градови, од исто толку пензионерски здруженија, на 3 септември 2021 година на посебен начин во Прилеп, во големата сала на Домот на културата „Марко Цепенков“ ги одбележаа двата значајни јубилеја: 75 години од пензионерското организирање во Македонија и 100-годишнината од раѓањето на големиот поет, писател, лингвист Блаже Конески.

25-ти јубилејни пензионерски спортски натпревари Велес 2021

28.9.2021 На 29.9.2021 година во организација на Сојузот на здруженија на пензионери на Македонија се одржуваат „25-тите јубилејни пензионерски спортски натпревари Велес 2021“

Обраќање на претседателката на СЗПМ Станка Трајкова на Денот на пензионерите

23.9.2021 Обраќање на претседателката на СЗПМ Станка Трајкова на 20 септември 2021 година, на Денот на пензионерите, на Свечената седница по повод 75 години од пензионерското организирање во нашата земја

Престојат обемни и разновидни активности

19.8.2021 Потпретседателката на ЗП Битола Даница Петличкова, беше избрана за претседател на Извршниот одбор на здружението по изненадната смрт од ковид-19 на тогашниот претседател Томе Димитровски

„Работно време“ во Здруженијата на пензионери и Сојузот

15.8.2021 Сега во 2021 година, кога имаме околу 280 000 пензионери кои членуваат во 53 здруженија, членки на Сојузот, неминовно беше да се донесе Одлука за материјално-финансиско работење во здруженијата и СЗПМ која ја донесе Собранието на Сојузот со која се утврдува општа правна рамка за висината на надоместоците

Предлози за усогласување на пензиите, пресметани на актуелни податоци

10.8.2021 Усогласување на пензиите со порастот на трошоците на животот во услови кога порастот на платите е повисок од порастот на трошоците на животот, придонесе пензиите да заостанат зад порастот на платите

Корисен и успешен состанок со претседателите на здруженијата на пензионери од источниот регион

22.7.2021 На 15 јули во ЗП Македонска Каменица се одржа состанок со претседателите на здруженијата на пензионерите од источниот регион. Домаќин на состанокот беше ЗП Македонска Каменица, во организација на Сојузот на здруженијата на пензионерите на Македонија

Изјава на претседател на Сојуз на Здружение на пензионери на Македонија, Станка Трајкова

5.7.2021 Изјава на претседател на Сојуз на Здружение на пензионери на Македонија, Станка Трајкова, на прес конференција во Куманово

Обраќање на претседателката на СЗПМ, Станка Трајкова на 11-тата Републичка пензионерска ревија на песни, музика и игри

23.6.2021 Обраќање на претседателката на СЗПМ, Станка Трајкова на 11-тата Републичка пензионерска ревија на песни, музика и игри одржана на 23.6.2021 година во Скопје на која присуствуваше и ги поздрави присутните Премиерот на Република Северна Македонија Зоран Заев.

Оглас за финансиска поддршка за поттикнување издавачка дејност и творештво

22.5.2021 На седницата одржана на 18.5.2020 година, ИО на СЗПМ донесе одлука за финансиска поддршка за поттикнување издавачка дејност и творештво, во согласност со Програмата и Финансискиот план за 2021 година на Сојузот на здруженија на пензионери на Македонија

Со стабилизирање на состојбата со пандемијата, ке се стабилизира и исплатата на посмртна помош

21.5.2021 Врз основа на донесената Одлука бр 02-02/847 од Одборот на Регистрираната организација за солидарен фонд и членарина, е одредена висината на задршката за солидарен фонд која изнесува 120 денари, како и висината за исплата на посмртна помош во износ од 30.000 денари.

Мало здружение со резултати за пример - отворени 2 клуба

20.5.2021 ЗП Дојран е мало здружение кое може да им служи за пример на многу поголеми здруженија со своите активности на секој план. Активностите се благодарение на сите членови и на раководството, а особено на Општина Дојран и градоначалникот Ангов со кој имате одлична соработка. Клубот е многу убаво уреден и во него ќе ги поминувате вашите пензионерски денови. Продолжете и понатаму по патот по кој чекорите.

Средба која ветува плодна и успешна соработка

18.5.2021 Пред сe сакам да ви кажам дека министерството се грижи за проблемите на сите граѓани, а меѓу нив важно место имаат пензионерите и луѓето од третата доба, особено сега за време на пандемијата. Пензионерите не се заборавени ниту во пакетите, ниту како ранлива категорија за приоритет при вакцинација против коронавирусот.

Вакцинација во старските домови

15.5.2021 Одреден број од станарите добиле само прва доза, а некои ги добиле двете дози од вакцината. Исто така, се вакцинира и персоналот вработен во домовите. Вакцинацијата е извршена на лице место во самите домови од тимови на мобилни екипи за вакцинирање.
<< претходни 20 записи следни 20 записи >>
Страници на здруженија
 
  copyright © SZPM | изработено од Medium 3